Muahhhhh..

Saye sayang dea

Saye sayang dea

29 Mar 2012

Petua Menghadapi Suasana "Frust Bercinta" Daripada Al-Quran

mcm ney kot org sedeh rindu kat ex-bf
  Salam Jumaat penghulu segala hari.. m00d xbley tido sbb rindu orang yg jauh. sihat ker si dia? hurmm nak rindu lebih2 p0wn bukan milik kita lagi 
ps/: - sape la plak si dia tue. ( mood putus cinta la pulak ) hehehe.. Pasti ramai yang pernah menghadapi suasana 'frust bercinta' walaupun pernah bercinta ataupun tidak, hehe. kalau kita minat kat someone and kita tak luahkan, dan dah elok bercinta tapi putus ditengah jln disbbkan orang ke-3, confirm kita akan frust gak. semua itu lumrah kehidupan. Sedih kan bila kita dah cuba pujuk tapi si dia tetap keras hati.. Hurmm dia dah ada yg lain la tue. .So bila dah frust bercinta tu, confirm hati korang akan rasa tak tenang and tenteram, rasa gelisah, rasa nak marah je semua orang bak kata orang, makan tak kenyang, tido tak lena and mandi pun tak basah..ceq pun tak sure camna rasa mandi  tak basah sebenarnya. menurut kisah org frust '' Sentap gak dengaq citer sorang neh yg baru putus cinta .. 
Menurut  Saye Ditinggalkan, 2012 ......
''TAPI yang pasti mata nie slalu jer nk nangis. terbayang2 saat indah b'sama. dh hampir sebulan lebih putus dan bila hati mula tabah untuk lupakan si dia tiba-tiba si dia bt  friend request lak kt fesbuk sbb masing-masing buat akaun fesbuk baru. hati masih teragak2 nak approve atau tak sbb buat ape si dia add kalau dah benci tersangat2 kat saya. buat kita mcm sampah jer.. mcm tak pernah wujud dlm hati dia..hurm xpelah mmg saya tak pernah wujud p0wn dlm hati dia!! sebab kalau kita pernah sayangkan seseorang tue kita tak kan tergamak nk buat orang yg kita sayang mcm sampah, jijik sgt. mulut ckp ''kita kwn jelah slps ney'' tapi hakikatnya kita dilayan tak ubah mcm pengemis.. hurmm xpe semua dah jadi kenangan paling terindah. Sekurang-kurangnya saya terlalu bahagia bersama si dia''. ( sabaq yer org yg frust tue) toinkkk..
Sweet Memory, not to forget not to remember; its just part of my life :) 

   Petua Menghadapi “Frust Bercinta” Daripada Al-Quran
Seseorang yang “putus cinta” biasanya akan menghadapi tekanan emosi yang mendalam. Ada yang termenung dan terkenang si dia yang telah pergi. Ada pula yang menangis kesedihan di tengah malam sunyi.
Hati pasti tidak akan tenteram, ingatan silam pasti akan kembali, kesedihan atau kemarahan akan datang membayangi. Sesetengah orang mengambil masa bertahun-tahun untuk melupakan kisah cinta bersama si dia, ada pula mungkin sekadar sebulan dua. Masing-masing mempunyai jangka waktu “recover” yang berbeza mengikut kekuatan jiwa masing-masing.Yang pasti, hati akan resah gelisah. Pelajaran seorang pelajar akan mundur, produktiviti seorang pekerja akan menurun. Seluruh aktiviti kehidupan akan terganggu. Namun yang paling malang, apabila hati kecil mula mempersoal ketentuan tuhan kerana tidak dapat menerima kenyataan perpisahan. Semua ini akan terus menghantui diri selagi hati masih tidak tenteram.
Terdapat satu penawar yang mujarab untuk mententeramkan hati.
 Firman Allah di dalam surah Ar-R’ad ayat 28, “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.”
Zikrullah bermaksud mengingati Allah. Membaca Al-Quran juga termasuk zikrullah kerana salah satu nama bagi Al-Quran adalah Adz-Zikr. Dengan membaca Al-Quran dan menghayati maksud-masud ayat, seseorang itu sedang berzikir kepada Allah.
Selain membaca Al-Quran, seseorang itu juga boleh mengucapkan tasbih, tahmid, tahlil atau takbir. Zikir-zikir ini lebih ringkas dan mudah dilakukan secara berterusan di kebanyakkan keadaan dan tempat, sama ada secara lisan atau di dalam hati. Namun menurut Imam Nawawi di dalam Al-Azkar, zikir adalah lebih utama dilakukan dengan hati dan lisan, kedua-duanya sekali.

Jabir Bin Abdullah meriwayatkan bahawa Rasulullah pernah berkata, “zikir yang paling utamaadalah lailahailallah (tiada tuhan selain Allah) dan sebaik-baik doa adalah mengucapkan alhamdulillah (segala pujian bagi Allah).”  Menurut Imam Tirmizi hadith ini berstatus hassan gharib. 

Menurut rekod Imam Bukhari, nabi telah menyatakan, “Ada dua kalimat yang paling disukai Yang Maha Pengasih. Sangat mudah diucapkan tetapi sangat berat dalam timbangan. Kedua-dua kalimat itu adalah subhanallah wa bihamdihi dan subhanallah hil azim . Kedua-dua kalimat ini membawa maksud ‘Maha suci Allah dan segala pujian kepadaNya’ dan ‘Maha suci Allah yang Maha Besar.’ Di dalam riwayat lain diceritakan, sesiapa yang membaca hamdi.jpg 100 kali sehari, maka semua doasanya diampunkan oleh Allah, meski pun sebanyak buih di lautan. 
Banyak lagi jenis-jenis zikir penenang jiwa . Namun, memadailah seperti apa yang telah dipaparkan sebagai amalan. Perbanyakkan zikir, mudah-mudahan hati menjadi tenteram, InsyaAllah.
Wallahu’alam.

20 Mar 2012

Menyesalnyer Kahwin..Adoiiiiii!!!!

Assalamualaikum :)
Debaran nk konvo makin terasa wlp0n masih awal.. Bln 10 bwu nk nk konvo. Rumet tersayang Cik Laila Azwa pown dh prepare baju konvo. Ceq??? sebok plan bju tunang, akad nikah n bju kahwin n majlis bertandang.  kejap jer skrg dh nk tukaq status..
Dupdapdupdap
Cuak?Memey ar~
Jengjengjeng
Hehehehehehehe
Doakan saya ye :D
Ok,back to the topic.
Hari nie Cekna nak share story dengan korang. Kisah benar oke,bukan kisah tipuuu :p

Ini cerita Aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kahwin, dengan pilihan mak aku. Aku tak pernah kenal 
 pown dengan dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, menyesal giler kahwin..
Kalau dulu masa belum kahwin, ikut suka aku je nak tidur pukul berapa, nak bangun pukul berape. Pastu kadang-kadang sampai tengah hari tidur, sampai terlepas kuliah.. haha. Takde orang marah pown.
 Lecturer pown tak marah.
Tapi sekarang, nak tidur lewat sikit je ade orang sound. “Jom la bang tido…”.
 Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.
Kesian kena buli..
Kalau dulu masa belum kahwin, ikut suka aku je nak makan pukul berape, nak makan ape.
Boleh makan best, sebab beli kat kedai.. Tapi sekarang, huhu..
Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang-kadang dia masak masin la, pahit la..
Pastu kadang-kadang dia bagi aku makan sayur jer banyak.
Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status fesbuk dia.

Arghh,nyesal giler kawin.......

Gambaq xdak kena mengena. my adik wit hubby...








Kalau dulu masa belum kahwin, ikut suka aku je nak shopping bila, kat mana, nak beli apa.. Kira berbelanja tanpa was-was la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratus sekelip mata. Hohoho.. Tapi sekarang, nak pergi shopping je, dia dah siap dengan list barang nak beli. Takde dalam list, tak boleh ambil!! Dah la berjam-jam pusing.. Leceh betul la orang perempuan nieh. Muka dia tak payah nak citer la, memang ceria je kalau masuk shopping mall. Aku je yang muka tension. Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belum kawin, rambut aku ni macam-macam style la boleh buat.. Ala Korea boleh, ala Bob Marley pown boleh buat, takde orang sound. Tapi sekarang, panjang sikit je kene sound.. panjang sikit je kene sound.. Dia kata tak hensem la, tak kemas la.. Tak potong kang, dia tak nak ironkan baju aku lak. Haisshh.
Ade satu hari tu, masa makan kat Secret Recepi di JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..).
 Ape lagi, menjerit la aku kat situ.
Maunye tak kuat, satu mall tengok kitorang, termasuk awek tadi..
Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..
Tapi yang bestnya, skarang aku dah tak payah basuh baju, iron baju sendiri..
Semua dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku tak berapa sikit.
Kalau dulu masa belum kahwin, sekali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.
Malas basuh sebab tak nak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tidur atas kain baju ni (padahal malas kemas). Sekarang… hehehe.
Lagi yang best, time aku demam ke, tak sihat ke, rasa diri nie macam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belum kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam.
 Huhu, sadis sungguh..
Pastu kan, sekarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade ‘PA’.. Kalau banding dengan dulu, hmm.. tak produktif sangat la kehidupan aku.
Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la

pentingnya cari isteri yang solehah!
Pic adik Ceq sekadar hiasan..
“Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana marah kalau abang tidur lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..
Tapi kalu abang tak bangun jugak,
ayang cubit je peha abang
abang takkan murka..
Lagi abang sayang ade la..
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok sekarang abang dah nak gemuk 
Takde la kurus je macam mula-mula kahwin dulu..
Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sikit bab iron baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..
Sekarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut dah kemas, baju dah kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge”

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!



Sweet,kan? ter 'feel' mcm nk kahwin jer...hurmmmmmm
Oke,wasalam~ 

P/s : Kahwin itu sunah nabi.Mak,abah..akak nak kahwin, boleh??Ahakss!!

14 Mar 2012

7 PETALA CINTA

Bismillahirrahmanirrahim~ 


Sejak keje dh xdak masa utk diri sendiri, tmbahan lak dh solo lg bosan xdak teman nk sembang2.. hurm sunyi tersangat xder cik Abe sejak putus hari tue. Rindu sangat kat dia dan berharap ada sinar untuk kami kembali bersama. Mata dah terkebil2 mengadap facebook sambil menyelak helaian surat khabar.Tiba-tiba................
*ayat nak vass gituuuu... :p
Baca punya baca apa yang wartawan tulis pasal filem 7 Petala Cinta nie,terus hati terpaut dan tertarik.Sarat dengan islamik lagi.Tak sabar nak tunggu dia masuk dekat Astro First.Hoiyeah!!

No need to write too much,jom layan trailer filem 7 Petala Cinta
  
Sinopsis filem : 

Kisah mengenai cinta sesama manusia, cinta diantara seorang lelaki dan perempuan, cinta di antara seorang Islam dengan agamanya, cinta diantara seorang ayah dan anaknya, cinta diantara guru dan pelajarnya. Sebuah filem mengenai 7 Petala Cinta. Attar (Aeril Zafril) , seorang yang berada dalam kejahilan sehinggalah bertemu dengan Aby Ikhwan, seorang guru di Madrasah Qalbun Salim yang telah mengajar Attar mengenai Islam. Dalam diam, Attar menyimpan perasaaan terhadap Saidatul Nafisa (Shima Anuar) namun dia redha apabila Saidatul Nafisa bertunang dengan Hamka (Fizo Omar).Saidatul Nafisa dan Hamka disatukan didalam satu ikatan pertunangan dan akan dikahwinkan sebaik sahaja Hamka pulang daripada menuntut ilmu di Tanah Arab. Ditakdirkan, malapetaka berlaku dan Hamka dikatakan telah meninggal dunia. Saidatul Nafisa meneruskan hidupnya dengan tabah namun Aby Ikhwan, ayah kepada Saidatul Nafisa mahu anaknya itu cepat – cepat mendirikan rumah tangga supaya sinar kebahagian dapat kembali kepada Saidatul Nafisa. Hilma Aqila (Diana Amir), adik kepada Hamka juga menuntut di tempat yang sama dengan Saidatul Nafisa.Hubungan diantara Hilma Aqila dan Saidatul Nafisa seperti adik beradik. Semenjak kematian Hamka, keluarga Saidatul Nafisa menjaga Hilma Aqila seperti anak sendiri. Nida, seorang wanita yang dipaksa menjadi pelacur oleh ahli keluarganya sendiri telah bertemu dengan Attar dan terdetik rasa suka di hati Nida. Attar cuba untuk membawa Nida kembali ke jalan yang benar, namun Nida mempunyai niat lain terhadap Attar. Ditakdirkan, jodoh Saidatul Nafisa adalah dengan Attar namun pelbagai halangan datang menghalang hubungan mereka. Dapatkah Saidatul Nafisa dan Attar bersatu? Apakah niat Nida?
Haa.amacam?Menarik tak?Jengjengjeng.........
Tunggu!!!!!!!!!!


9 Mar 2012


Percintaan Ini 

Masih terbayang di ruangan mataku           
Saat indah bersamamu dulu
Masihku ingat janji manismu
Bertakhta di hatiku
Oo oo oo
Di kala itu engkau lah bintang
Menyuluh malam yang kegelapan
Tetapi kini tiada lagi
Tinggal aku sendiri
Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan semua kepahitan
Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan
Dipermainkan olehmu
Sia–sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncaknya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata
Oo oo oo

SuRAt UntUk Awak my Ex....


Saya syg awak sgt2. Menyesal sgt2 sbb dah sia-siakan org yg baik mcm awak. org yg ikhlas syg kat kita dan terima kekurangan kita seadanya tp kita xpandai hargai dia. lastly untuk kali ke-3 dan terakhir kali kami putus jua. menyesal p0wn xguna sbb dah tak ada peluang seterusnya lg utk saya dari dia.  
Salah saya sbb slalu gaduh dan emo kat awak. awak ckap saya xfaham awak. saya bahgia selama bersama awak. awak  'best frenz' saya. dr situ kita mula kenai hati masing2. hurmm. betoi la org cakap '' persahabatan boleh jadi kekasih tp dari kekasih tidak boleh jd persahabatan''. Walaupon sementara saya di hati awak tapi saya sgt bahagia.. awak slalu bt hari2 saya indah. tersenyum saya bila ingat kenangan kita..  

 Lastly kita ada salah faham sbb awak ckap saya slalu msj awak. awak cakap cinta awak pada saya hanya sia-sia  sbb saya selalu pesan kat awak jgn syg saya sngt sbb saya xterbaik utk awak.. saya suruh awak bka hati gak kat org lain. bkn sbb saya xsyg awk . saya  syg awak sgt2 tp awak pown tahu situasi kita berbeda. awak terbaki dan xlayak utk org mcm saya.  bukan saya xmampu nk pertahnkn cinta kita. bukan saya sengaja cri gadoh n nak marah2 awak selalu tp saya bt semua ney demi maruah awak. xperlulah saya jelaskan lebih lanjut sbb awak pown dh tahu. saya xmau awak malu ketika bersam saya, saya xsempurna, tak cantik, tak kurus.. awak mampu dapt yg lebih baik dan setaraf dgn keluarga awak. mungkin CINTA JARAK JAUH antara kita 2 kutub bt cinta kita slalu berombak.  hari ini ''we just frenz''  tapi dalam hati saya tetap ada awak smpai bila2.. awak terbaik bt saya cuma saya xlayak untuk awak. 
Hari ini saya menyesal sgt sbb xpandai jaga hati awak. xpelah saya slalu buat hati awak rimas dgn saya. saya sedar tiada peluang lagi utk awak pada saya.. org ada ckap kalau kita sayangkan orang tue n nak lihat org yg kita sayang bahgia. kita kena lepaskan dia pergi. macam awak pernah bt dulu. s0 saya p0n bt pkr yg sama. awak pown memang mcm tak pernah sayangkan saya. ada yang ckp awak sekadar nk pergunakan saya jer. hurm  xper dgn cara tue bt saya kuat utk jauhkan diri dari awak. mungkin benci awak. jauh atau dekat saya sentiasa doakan awak sentiasa berjaya dan bahagia. tp sebel0m tue saya nk ucap sumthing kat awak, yg jarang saya ucap kat awak sebel0m nie.. TERIMA KASIH.....

TERIMA KASIH KEKUATANKU…

1. sudi berkawan dgn saya selama ni, TERIMA KASIH.
2. bg kt nasihat, TERIMA KASIH.
3. Ceria kan hidup saya ,TERIMA KASIH.
4. Sudi terima saya dlm hidup awak dlu selama, TERIMA KASIH.
5. Ajar kt erti cinta, TERIMA KASIH.
6. Ajar kt erti rindu, TERIMA KASIH.
7. Tolong saya mse saya tgh ssah, TERIMA KASIH.
8. Bg sokongan kat saya  mse kt tgh tension, TERIMA KASIH.
9. Segala pengorbanan yg awak bt mse saya ngn awak TERIMA KASIH.
10. Snggup b’ssah payah utk kuar duit g picnik ngn saya, TERIMA KASIH.
11. Sudi b’terus terang n jujur ngn saya, TERIMA KASIH.
12. buat saya rasa sgt istimewa di hati awak.TERIMA KASIH.
13. For everything u hv done for me, sme ade sedar or x, TERIMA KASIH.

Byk yg awak dh bt utk saya, byk jasa awak kat saya, byk yg awak dh ajar kt saya, sekali lg kt nk berterima kasih kat awak. dlu saya jarang ucap terima kasih kat awak.. saya byk bt salah kat awak  dlu, slalu bt awak terasa hati ngn saya , tp saya jarang mntk maaf.. dlu ego saya sgt kuat, bile awak bt saya mrah, awak mntk maaf.. tp saya ttap gak marah smpi awak mrjuk.. 

MINTA MAAF.. minta maaf sebab :--

1. Selalu sakitkan hati awak, MAAFKAN SAYA.
2. Terlalu ego ngn awak dlu, MAAFKAN SAYA.
3. Tak kenang jasa awak slalu bersama saya, MAAFKAN SAYA.
4. Tak hormat awak, MAAFKAN SAYA.
5. Selalu m’ganggu awk, MAAFKAN SAYA.
6. Selalu bt awak marah, MAAFKAN SAYA.
7. Tak beri perhatian kat awak mse die msih lg ngn kt, MAAFKAN SAYA.
8. Dlu kt lebih pentingkan kawan dari awak, MAAFKAN SAYA.
9. Ajar awak yg bukan2, MAAFKAN SAYA.
10. Kt pnah bt awak kne marah, MAAFKAN SAYA.
11. Gune awak utk kpntgn kt, MAAFKAN SAYA.
12. Xmampu nk tlg awak bile awak perlukan pertolongan, MAAFKAN SAYA.
13. Xde kat sisi awak mse awak tgh dlm ksedihan dlu, MAAFKAN SAYA.
14. Xmampu nk bahagiakan awak, MAAFKAN SAYA.
15. Xmampu nk jaga hati awak, MAAFKAN SAYA.
17. Xmampu nk bg awak hadiah yg mahal2, MAAFKAN SAYA.
18. Xpnh bg awak hadiah mse ulang tahun kelahiran awak, MAAFKAN SAYA.
19. Xpnh smbut besday awak sme2, MAAFKAN SAYA.
20. Selalu mengongkong awak dlu, MAAFKAN SAYA.
21. Xpnh minta maaf utk kesalahan & kesilapan yg kt pnh bt kat awak  dlu,MAAFKAN SAYA.
22.Slalu cemburu dgn hal2 yg xspatotnya,  MAAFKAN SAYA.
23. Xpernah nk memahami awak. MAAFKAN SAYA.

MAAFKAN SAYA AWAK.. SAYA YG SALAH... byk kenangan kita bersama wlpon cinta kita cinta jarak jauh.. saya akan cuba bebaskan awak dari hati awak.. maafkan saya dh byk kecewakn awak.. bebankan awak. kali ini tiada lg . sejak akhir2 ney saya asyik ingatkan awak.. tunggu msj awak tp hampa . awak tahu tak saya rindu awak sgt2.. nk dengar suara awak. rindu sgt2.. 
Smue salah & silap kt harap AWAK maafkan.. byk salah & silap yg kt saya kat awak, byk dosa2 saya kat awak ,kt doakan semoga awak  bhagia n ceria selalu..
wlau apa yg jd saya tetap syg awak smpai bila2... saya akan cuba jauhkan dr awak.. law ada berita gembira gtaw la nnt.. saya teringin nak tgk awak nek pelamin..
Saya tahu awak takkan kembali lagi pada saya...
Semoga perpisahan ini buat awak lebih bahagia.